Zahvalio se na podršci
12

Japanski car odstupio s prijestolja: Molit ću se za dobrobit naše zemlje i naroda svijeta

Klix.ba
(Foto: AFP)
Japanski car Akihito abdicirao je s prijestolja i obratio se javnosti posljednji put kao car tokom historijske ceremonije u Tokiju. On je prvi monarh koji je abdicirao za više od 200 godina japanske vladavine.

Akihito je u 85. godini, a nakon 30 godina vladavine, dobio zakonsku dozvolu da se odrekne dužnosti. On je priznao kako ne može ispuniti svoju ulogu zbog svojih godina i lošeg zdravlja. Princ Naruhito će preuzeti prijestolje u srijedu čime počinje nova era.

U svom posljednjem govoru Akihito je poželio Japanu i cijelom svijetu mir i prosperitet.

"Duboko sam zahvalan ljudima koji su me prihvatili kao simbol i podržali me. Zajedno sa caricom nadam se od srca da će Reiwa era biti mirna i plodna, a ja ću se moliti za dobrobit i sreću naše zemlje i naroda svijeta", rekao je.

Njegovu vladavinu obilježili su kontakti s ljudima koji pate od bolesti ili nesreće zbog čega ga je narod Japana volio.

Ceremonija je počela jutros u sedam sati po lokalnom vremenu u državnoj sobi Matsu-no-Ma u Carskoj palači. Prisustvovalo je 330 osoba. Ceremonija je okončana njegovim obraćanjem i tehnički će biti car do ponoći.

Ovo je ujedno bila i prva ceremonija abdikacije koja je prenošena uživo. Posljednja abdikacija bila je 1817. godine kada se car Kokaku odrekao trona.

Pedesetdevetogodišnji princ Naruhito će postati 126. car koji će uvesti zemlju u Reiwa eru. Princ je završio studije na Oxfordu i dobio titulu princa u 28. godini. Svoju suprugu upoznao je 1986. godine na čajanci, a vjenčali su se 1993. godine. Imaju jednu kćerku. Ona nema pravo da naslijedi svog oca.