Analiza dokalaza
42

Japanska novinarka umrla zbog 159 sati prekovremenog rada

Klix.ba
Sjedište NHK televizije
Sjedište NHK televizije
Japanska novinarka umrla je od posljedica srčanog udara 2013. godine, a nakon što je na radnom mjestu provela nevjerovatnih 159 sati prekovremeno, dokazali su istražitelji, a prenosi CNN.

Tridesetjednogodišnja Miwa Sado, reporterka koja se bavila analizom političkog svijeta u Japanu, sedmicama je ostajala na poslu duže nego što je trebala, zaključak je istraživanja koje je sprovedeno četiri godine nakon njene smrti.

Sado je preminula 2013. godine radeći za televiziju NHK, a okolnosti njene smrti postale su javne tek ove sedmice. TV stanica se obavezala da će uraditi sve što je u njenoj moći kako bi spriječila ponavljanje slučaja.

Sličan događaj desio se 2015. godine kada je japanski stručnjak za marketing Matsuri Takahashi izvršio samoubistvo nakon 105 prekovremenih radnih sati koje je dobio kao kaznu. Direktor kompanije u kojoj je Takahashi radio je nakon incidenta podnio ostavku.

Radna kultura u Japanu kontroverzna je upravo zbog iscrpljujućih radnih sati koji često uzimaju danak kroz zdravlje uposlenika. Japanska vlada je izdala saopćenje u kojem se kaže da jednom od pet radnika u državi prijete zdravstvene posljedice zbog stresa na poslu, uključujući i smrt.

Novi zakon o radu koji je donesen 2014. godine pokušao je poboljšati položaj radnika, ali se kompanije uglavnom ne pridržavaju novog pravilnika.