Svijet
12

Japanska ministrica odbrane dala ostavku i uputila izvinjenje narodu

SRNA
Japanska ministrica odbrane Tomomi Inada saopštila je danas da podnosi ostavku poslije serije gafova, pogrešnih poteza i zataškavanja u njenom ministarstvu, što je doprinijelo padu podrške premijeru Shinzu Abeu.

Inada (58) je bliska Abeova saradnica koja dijeli njegove konzervativne stavove, a pominjana je i kao potencijalni buduća premijerka. Očekivalo se da će je Abe zamijeniti u okviru rekonstrukcije Vlade sljedeće sedmice.

Podrška premijeru opala je na manje od 30 procenata u pojedinim anketama usljed navoda o imenovanjima na javne funkcije preko prijateljskih veza.

Foto: EPA
Foto: EPA

Abe se izvinio narodu "iz dubine srca" u izjavi koju je direktno prenosila televizija nakon što je Inada podnijela ostavku.

On je rekao da će ministar vanjskih poslova Fumio Kishida svojim obavezama dodati i portfelj odbrane.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Želim da učinim sve da održim visok stepen budnosti i da zaštitim sigurnost naroda", rekao je Abe u vrijeme kada je zemlja suočena sa sigurnosnom krizom povodom narušenih odnosa sa Sjevernom Korejom.

On je kritikovan i iz redova vladajuće stranke i opozicije jer je zadržao Inadu na funkciji uprkos njenoj navodnoj nekompetentnosti.

Foto: EPA
Foto: EPA