{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanci očekuju ekonomske promjene

F
30.8.2009. u 16:56
0
0
Japanci očekuju ekonomske promjene
0
Japanci očekuju ekonomske promjene
U očekivanju da opoziciona Demokratska partija proglasi ubjedljivu pobjedu na današnjim parlamentarnim izborima u Japanu, analitičari ističu da je velika promjena na političkoj sceni prvenstveno rezultat nezadovoljstva vladajućom Liberalno-demokratskom partijom, koja nije uspjela da nađe rješenje za ekonomske probleme.
U anketama koje su uoči izbora prenosili lokalni mediji, građani su kritikovali politiku premijera Taroa Asoa i njegovih liberala koji su na vlasti više od pola vijeka, sa samo jednim prekidom od deset mjeseci.

"Sadašnja vlada je neefikasna. Nismo sigurni kakva će biti vlada Demokratske partije, ali želimo promjene", naveli su u anketama građani, nezadovoljni radom vlade koja je dovela zemlju do povećanja nezaposlenosti i socijalne nesigurnosti.

Prema posljednjim podacima koje je saopštio zavod za statistiku u Tokiju, japanska stopa nezaposlenosti je u julu uvećana na rekordnih 5,7 odsto i bila najveća od kada se vodi evidencija, dok se deflacija pogoršala.

Julska stopa nezaposlenosti je premašila prethodni rekordan nivo od 5,5 odsto, zabilježen u aprilu 2003. godine. Ostvarena stopa nezaposlenosti u sedmom ovogodišnjem mjesecu bila je najveća od 1953. godine, kada je počelo redovno mjesečno praćenje tog pokazatelja, podsjeća američka agencija Blumberg.

Juli je bio karakterističan i po neočekivano visokom padu potrošačkih cijena od dva odsto. To upućuje na zaključak da vladin program podsticaja, vrijedan 267 milijardi dolara, nije imao željeni efekat na domaću potrošnju, koja je ostala kolebljiva i nedovoljno snažna, čime je ostavljen prostor za jačanje deflatornih pritisaka.

Deflacija je, prema ekonomskom teoriji, stanje koje nastaje u nekoj privredi u slučaju negativnog rasta potrošačkih cijena, osjetnog smanjenja unutrašnje tražnje robe i usluga, sužavanja proizvodnje u ključnim privrednim granama i istovremenog rasta nezaposlenosti.

Posljednji put oštar deflatorni talas je pogodio japansku privredu u drugoj polovini prošle i početkom ove decenije, ali je nakon toga druga po snazi svjetska ekonomija imala najduži period uspona od kraja Drugog svjetskog rata.

Globalna privredna kriza, koja se u Japanu snažno osjetila već od prvog kvartala prošle godine je, međutim, naglo promjenila situaciju u privredi zemlje, navode analitičari u Tokiju, čije mišljenje je prenijela agencija Kjodo.

Zvaničnici iz vlade premijera Asoa su kao pozitivan pomak navodili ostvareni privredni rast u proteklom kvartalu od 3,7 odsto, pošto je u prethodnih 12 mjeseci ekonomska ekspanzija stalno bila negativna, prenose agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: