Odgovor na planirano lansiranje
0

Japanci najavili uništenje sjevernokorejskih raketa

Sarajevo-x.com
Naoki Tanaka
Naoki Tanaka
Japanske vlasti su najavile da će uništiti sve rakete koje Sjeverna Koreja planira lansirati u aprilu, a koje budu na japanskoj teritoriji. Te informacije je potvrdio japanski ministar odbrane Naoki Tanaka.

Tanaka je, govoreći na konferenciji za medije, izdao naređenje japanskoj vojsci da pripremi raketni štit. Sjeverna Koreja je ranije najavila da će lansirati raketu i satelit između 12. i 16. aprila kako bi bila obilježena 100. godišnjica rođenja Kima Il-sunga, osnivača komunističke države.

Pyongyang je saopćio da će satelit biti lansiran u "miroljubive svrhe", ali Japan, SAD i Južna Koreja smatraju da se radi o testiranju dalekometnih projektila.

Ispaljivanje dalekometnih raketa je kršenje UN-ove rezolucije, a Washington je suspendovao prethodni dogovor o isporuci hrane Sjevernoj Koreji kao odgovor na planirano lansiranje. Japan je saopćio da je njegova vojska spremna za uništavanje raketa u Tokiju, Okinawi, Ishigakiju i na otocima Miyako.

Tri razarača će biti u Istočnom kineskom moru i Japanskom moru. Ministarstvo je saopćilo i da će u pripravnosti biti helikopterske spasilačke ekipe ukoliko bi ostaci rakete pali na japansko tlo.