Nakon pravne bitke
13

Japanci koji su preživjeli "crnu kišu" priznati kao žrtve bombardovanja Hirošime

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon pet godina pravne bitke na sudu desetine Japanaca koji su preživjeli eksploziju američke atomske bombe napokon su dobili svoja prava.

Grupa Japanaca je pokrenula sudski proces jer im je desetljećima uskraćivana socijalna pomoć, a nakon pet godina su ipak priznati kao osobe koje su preživjele nuklearno bombardovanje.

Sud u Hirošimi je presudio u korist grupe žrtava radioaktivne "crne kiše", a proces je trajao od 2015. godine.

Grupa je zahtijevala da ima ista prava i privilegije kako i oni na koje je direktno utjecala eksplozija atomske bombe u posljednjim danima Drugog svjetskog rata. Oni su živjeli izvan Hirošime, ali su bili pod utjecajem radioaktivnih čestica "crne kiše" koja je trajala nekoliko sati nakon eksplozije bombe.

Sud je odlučio da oni trebaju imati isti tretman kao i oni koji su živjeli u samoj Hirošimi. Grupa je dobila certifikate, kao i besplatne medicinske usluge te mjesečne novčane dodatke.

Tokio je 1976. godine podijelio zahvaćena područja na zone "teške" i "lake kiše". Mnogi stanovnici su se žalili tvrdeći da jedna obala rijeke ne može biti radioaktivna, a druga sigurna.

Japanska vlada dosad nije uvažavala njihove žalbe. Tokom sudskog procesa je preminulo više od deset članova pomenute grupe, piše Russia Today.

Prilikom bombardovanja Hirošime za nekoliko dana je umrlo 140.000 ljudi, a hiljade preživjelih je dobilo razna neizlječiva oboljenja koja su posljedica radijacije.