Svijet
0

Japan zvanično priznao narod Ainu

FENA
Foto: AFP/JiJi Press/File
Foto: AFP/JiJi Press/File
Japanski parlament je u petak zvanično priznao domorodački narod Ainu koji već hiljadama godina živi na arhipelagu lišen, sve do sada, zakonskog postojanja.

Rezolucija koju su jednoglasno zajednički izglasali poslanici iz stranaka na vlasti i opozicije priznaje prvi put da je Ainu "domorodački narod sa svojim jezikom, religijom i kulturom".

Rezolucija poziva vladu da poduzme "hitne" mjere i pruži podršku Ainuima koji su danas među najsiromašnijim stanovnicima u Japanu.

Iako je više simbolično, ovo priznavanje bi trebalo da otvori mogućnost za pomoć u domenu obrazovanja i zapošljavanja. Samo 17 posto Ainua završi fakultet, dvaput manje od nacionalnog prosjeka.

Zvanično priznanje je upriličeno prije samita bogatih zemalja iz grupe G-8 koji Tokio organizira od 7. do 9. jula na otoku Hokkaido gdje živi većina od 70.000 Ainua u Japanu.

Narod Ainu, koji je tradicionalno živo od lova i ribolova, bio je prisiljen da odustane od svoje zemlje, jezika i načina života zbog "zakona o starim Aboridžinima Hokkaida" koji je usvojen 1899. godine u Tokiju.

Kada je ovaj zakon ukinut 1997. godine, zamijenio ga je zakon koji određuje da se zaštiti tradicija Ainua, koji ipak nisu priznati kao domorodački narod.

Ainui se etnički razlikuju od Japanaca: viši su, dlakaviji, imaju svjetliju kožu i nemaju zategnute oči.