|

Japan: Zemljotres jačine 5,3 stepena, nema šteta

Japan: Zemljotres jačine 5,3 stepena, nema šteta
1
F
FENA
19.8.2016. u 17:13
3
komentara
1

dijeljenja
Japan: Zemljotres jačine 5,3 stepena, nema šteta Ilustracija
Zemljotres pod morem jačine 5,3 stepena dogodio se danas na obalama prefekture Ibaraki u Japanu, južno od Fukušime, ali do ovog trenutka nisu prijavljene nikakve štete.
Potres se dogodio oko 21.07 sati na dubini od oko 37 kilometara, prema Američkom geološkom institutu (USGS). Potres se osjetio i u glavnom gradu Tokiju, ali nije bilo opasnosti od cunamija, saopćila je japanska meteorološka agencija.

Nikakva anomalija nije primijećena u pogledu radijacije oko nuklearne centrale Fukushima Daiichi, rekao je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik električne kompanije Tokyo Electric Power, operater ove centrale bio je pogođen 2011. godine velikim cunamijem izazvanim potresom i danas nije u funkciji.

Japan, smješten na četiri tektonske ploče, pretrpi svake godine više od 20 posto potresa najjačih zabilježenih u svijetu. U aprilu je bio niz jakih potresa u regiji Kumamoto (na jugozapadu zemlje), uzrokujući smrt pedesetak ljudi.

Veliki potres pod morem u martu 2011. godine izazvao je cunami koji je uzrokovao smrt 18.000 ljudi i teško oštetio nuklearnu centralu Fukušima.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...