Svijet
0

Japan: Više od 30.000 samoubistava godišnje

FENA
Broj samoubistava u Japanu je u 2006. godini i dalje veći od 30.000, već devetu godinu zaredom, iako je nešto manji u odnosu na prethodnu godinu, saopćila je vlada u petak.

Prošle godine je 32.155 Japanaca oduzelo sebi život, što je za 397 slučajeva manje nego u 2005. godini, otkrila je vlada u Bijeloj knjizi. Više od polovine samoubica je u dobi od 55 do 64 godine i 48 posto je nezaposlenih.

U Japanu je u ljeto 2006. godine bilo 23,7 posto samoubistava na 100.000 stanovnika, i po tom broju Japan je bio deveti na svijetu.

Glavni razlozi zbog kojih se Japanci ubijaju su zdravstevni problemi i financijske ili kućne brige, navodi se u bijeloj knjizi.

Samoubistvo se dugo smatralo kao tradicionalni čin kojim se obnavlja izgubljena čast i nije bilo vjerski tabu u Japanu, a sada vlada zvanično priznaje da je to "očajnički čin i ogroman gubitak za cjelokupno društvo".

Vlada je nedavno odredila kao svoj cilj da smanji broj samoubistava za 20 posto do 2016. godine usklađenim akcijama države, lokalnih zajednica, medicinskih sredina i škola.

Vlasti su obećale da će se ozbiljno boriti protiv internet stranica koje promoviraju samoubistvo, a na željezničkim stanicama postaviti ljude koji će sprečavati očajnike da se bacaju pod voz.

Bijela knjiga je pozvala preduzueća da organiziraju strukture za psihološku pomoć zaposlenicima, tako da se stvori radni okoliš u kojm će se osobe koje imaju problema povjeriti specijalistima.