Odobreno 25 milijardi dolara
0

Japan usvaja drugi vanredni budžet za obnovu zemlje

FENA
Vlada Japana odobrila je danas drugi vanredni budžet od 25 milijardi dolara, namijenjen obnovi zemlje poslije katastrofalnog zemljotresa i cunamija od 11. marta.

Novi budžet je dvostruko manji nego prvi koji je japanski parlament odobrio u maju, prenijela je agencija Reuters.

Prijedlog drugog vanrednog budžeta koji je odobrila vlada biće sredinom jula unjet u parlament na glasanje. Planirano je da dodatna sredstva budu iskorišćena za isplatu kompenzacija postradalima zbog havarije na nuklearnoj elektrani Fukushima i za kreditiranje kompanija u razrušenim regionima, navedeno je u vladinom saopćenju.

Novi budžet će biti finansiran isključivo novcem koji je izdvojen za otklanjanje posljedica stihije iz budžeta za prošlu finansijsku godinu, a ne uz pomoć emitovanja novih obveznica.

Vlada Japana nastoji da za obnovu zemlje izdvoji što više novca bez novih zajmova, s obzirom na to da je državni dug već dvostruko veći od japanske ekonomije čija se vrijednost procjenjuje na pet biliona (hiljada milijardi) dolara.

Premijer Japana Naoto Kan je prvobitno želio da drugi vanredni budžet bude veći, ali je bio prinuđen da ga smanji zbog zahtjeva za njegovu ostavku koji su stizali kako iz vladajuće demokratske partije, tako i izvan nje.