Svijet
0

Japan tražio od SAD-a da bombardira Kinu

FENA
Eisaku Sato i Richard M. Nixon
Eisaku Sato i Richard M. Nixon
Bivši japanski premijer Eisaku Sato, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1974. zbog borbe za svijet bez nuklearnog oružja, zatražio je devet godina prije da SAD baci atomsku bombu na Kinu u slučaju kinesko-japanskog rata, otkrivaju dokumenti s kojih je u ponedjeljak skinuta oznaka tajnosti.

Kao jedina država u historiji koja je pretrpjela nuklearno bombardovanje 1945. Japan je godinama djelovao na oslobađanju svijeta od nuklearnog oružja, zbog čega je premijer Sato (na vlasti od 1964. do 1972.) i dobio Nobelovu nagradu za mir.

Tajni dokumenti Ministarstva vanjskih poslova, kojima je pristup upravo omogućen, otkrivaju da je Sato 1965. od SAD-a zatražio da pripremi nuklearni napad na Kinu u slučaju kinesko-japanskog sukoba.

Po tim dokumentima Sato je tadašnjem američkom ministru odbrane Robertu McNamari na sastanku u Washingtonu kazao: "Očekujemo da Sjedinjene Američke Države odmah odgovore upotrebom nuklearnog oružja."

U to doba ni Japan ni njegovi saveznici Amerikanci nisu imali diplomatskih odnosa s Mao Zedongovom Kinom.

Sato je jasno dao do znanja da SAD ne bi smio izvesti nuklearni napad s japanskog teritorija, ali da bi to mogao iz japanskih teritorijalnih voda.

Upitan za komentar otkrića, glasnogovornik japanske vlade Takeo Kawamura istaknuo je da "nikakvo atomsko oružje nije bilo uneseno u Japan" te dodao da su "trajna i čvrsta" tri načela protunuklearne politike premijera Satoa - Japan neće proizvoditi, posjedovati ni dopustiti unošenje nuklearnog oružja na svoj teritorij.

Kako bi objasnio stajalište premijera Satoa u to doba, Kawamura je podsjetio da je svijet sa zaprepaštenjem 1964. primio vijest o ulasku Kine u klub nuklearnih sila, prenijela je Hina.

U američkom nuklearnom bombardiranju japanskih gradova Hiroshime i Nagasakija, jedinom nuklearnom napadu u historiji, ubijeno je najmanje 210.000 ljudi.