Svijet
0

Japan: Tajfun usmrtio 31 osobu

FENA
Najmanje 31 osoba je poginula, a više od 50 je nestalo u snažnoj tropskoj oluji koja je pogodila zapadni dio Japana, a obilne kiše su izazvale poplave koje su uništile mnoge kuće, puteve i poremetile saobraćaj, saopćili su danas zvaničnici.

Najmanje 3.600 osoba odsječeno je od svijeta zbog klizišta i srušenih mostova, a u oblastima Wakayama i Nara više od 1.300 osoba primljeno je u evakuacijske centre.

Pripadnici policije i vatrogasne jedinice od ranih jutarnjih sati tragaju za nestalima, a strahuje se da će broj žrtava rasti.

Novi japanski premijer Yoshihiko Noda izjavio je da će vlasti učiniti sve da bi se pronašli nestali i spasili životi, prenijela je agencija AFP.

Tajfun Talas zahvatio je japanski otok Shikoku i izazvao poplave i klizišta koja su nosila kuće.

Najviše je pogođena oblast Wakayama u kojoj više od 200 pripadnika spasilačke službe i dalje traži preživjele.

Vjetar je puhao brzinom do 72 kilometra na sat, a u oblasti Shingua, u prefekturi Wakayama, zabilježene su padavine od 132,5 milimetara kiše po metru kvadratnom.

Ovo je najsmrtonosniji tajfun u Japanu od 2004. godine.

Tajfun, međutim, nije poremetio industrijsku proizvodnju, a elektrodistribucijska korporacija Tokyo Electric Power saopćila je da nuklearna centrala Fukushima Daichi, teško stradala u cunamiju, nije oštećena u novom nevremenu.