Kina se protivi
15

Japan sutra donosi odluku o početku ispuštanja vode iz Fukushime

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da će vlada sutra donijeti odluku o početku ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima u okean.

Oko 1,34 miliona tona vode akumulirano je otkako je elektrana srušena prilikom razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Yasutoshi Nishimura, ministar ekonomije, trgovine i industrije, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će se ministri sastati sutra kako bi odlučili kada će početi ispuštanje vode.

"Resorni ministri će razgovarati i podijeliti informacije o tome koje sljedeće korake treba poduzeti, a na osnovu tih razgovora želimo donijeti odluku o vremenu", rekao je on.

TEPCO tvrdi da su iz vode uklonjene sve radioaktivne tvari, osim tritijuma koji je daleko ispod opasnog nivoa. Plan je podržala Organizacija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju, koja je u julu rekla da će ispuštanje vode imati zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu.

Međutim, ekološka grupa Greenpeace kaže da je proces filtrianja pogrešan i da će ogromna količina radioaktivnog materijala biti raspršena u more u narednim decenijama.

Kina, koja je najveće japansko tržište morske hrane, zabranila je dostavu hrane iz 10 japanskih prefektura i uvela provjere radijacije na uvoz iz drugih zemalja. Ona je također optužila Japan da okean tretira kao kanalizaciju.

Hong Kong, važno tržište za japanski izvoz morskih plodova, također je zaprijetio restrikcijama. Mnogi u japanskoj ribarskoj industriji zabrinuti su da će ispuštanje nanijeti štetu ugledu japanske morske hrane u inostranstvu.

Ispuštanje prečišćene vode, maksimalno 500.000 litara dnevno, kaže TEPCO, samo je jedna faza čišćenja. Daleko opasniji zadatak ostaje uklanjanje radioaktivnih ostataka i veoma opasnog nuklearnog goriva iz tri reaktora koja su se rastopila.