Svijet
0

Japan spreman oboriti svaku sjevernokorejsku letjelicu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japan je spreman oboriti svaku sjevernokorejsku letjelicu koja se uputi prema njegovoj teritoriji, objavilo je u utorak ministarstvo odbrane, dok se Pjongjang sprema da lansira novi "satelit".

"Ako neki predmet postane bez kontrole a usmjeri se prema Japanu, on postaje našom metom, uključujući i satelit", kazao je ministar Yasukazu Hamada novinarima.

"Sasvim je prirodno da se o tome brinemo", dodao je on.

Sjeverna Koreja objavila je prošlog mjeseca da će uskoro lansirati daljinski navođeni satelit, za koji Japan i SAD sumnjaju da je ustvari proba njene rakete dugoga dometa taepodong 2, koji teoretski može doseći Aljasku.

Japanska novinska agencija Kyodo, navodeći anonimni izvor ministarstva odbrane, objavila je da Japan namjerava rasporediti u Japanskom moru dva razarača opremljena ultramodernim radarskim sistemom Aedis i SM-3, rakete koje mogu presresti rakete kratkog i srednjeg dometa.

Japansko ministarstvo odbrane također je rasporedilo američke proturaketne letjelice zemlja-zrak Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) u regiji Tokija i ostalim mjestima arhipelaga.