{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japan spreman da ubrizga kapital u velike banke

F
17.10.2008. u 12:07
0
0
Japan spreman da ubrizga kapital u velike banke
0
Japan spreman da ubrizga kapital u velike banke
Foto: AFP
Japan bi mogao uložiti novi kapital u svoje velike banke kako bi pomogao drugu svjetsku ekonomiju da izađe iz krize, izjavio je u petak poslanik stranke na vlasti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Japanska vlada objavila je u utorak da je spremna da ponovo uloži kapital u regionalne japanske banke, kojima je potreban kako bi nastavile da daju kredite manjim firmama.

Prema Hakuou Yanagisawi, poslanik Liberalno-demokratske stranke (PLD), rukovodilac protukriznog odbora, država bi mogla proširiti tu mjeru na velike banke u zemlji ako to bude potrebno.

"Razmatramo mogućnost da ubrizgamo kapital, u preventivne svrhe, u mega-banke, ako to situacija zahtijeva", rekao je Yanagisawa a navodi ga agencija Jiji Press.

Velike japanske banke kao što su Mitsubishi UFJ Financial group, Mizuho Financial group i Sumitomo Mitsui Financial group dosad su uveliko bile pošteđene svjetske finansijske krize.

Japanski ministar finansija Shoichi Nakagawa, zadužen i za nadzor bankarskoga sistema, objavio je da je Japan spreman da pojednostavi svoje finansijske propise kako bi pomogao preduzećima da prebrode krizu, kako je to već urađeno u drugim zemljama.

"Zatražio sam od japanske skupštine da uradi neophodne izmjene kako bi se preventivno izbjegli sistematični finansijski rizici", izjavio je on, a navodi ga Dow Jones Newswires.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: