Veći domet
0

Japan razmatra kupovinu raketa kojima može pogoditi Sjevernu Koreju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Japan se priprema kupiti precizne rakete koje će toj zemlji prvi put dati mogućnost da napadne sjevernokorejske raketne stanice, kazala su dva izvora koja su direktno upoznata s ovim pitanjem.

Japan planira od aprila odvajati novac iz svog budžeta radi ispitivanja da li njegovi borbeni avioni F-15 mogu lansirati projektile većeg dometa, uključujući projektil firme Lockheed Martin Corporation koji može pogoditi mete na 1.000 kilometara udaljenosti, rekao je jedan od izvora, prenosi Reuters.

"Postoji globalni trend korištenja projektila dužeg dometa i normalno je da i Japan želi da razmotri njihovo posjedovanje", izjavio je izvor.

Japan također razmatra kupovinu projektila norveške kompanije Kongsberg Defence & Aerospace dometa 500 kilometara, koji bi nosili stealth lovci F-35, izvijestila je prethodno televizija Fuji.

Nijedna od ove dvije stavke nije uključena u prijedlogu budžeta od 5,26 biliona jena koji je izradilo japansko ministarstvo odbrane, ali dodatna sredstva će biti dostupna kako bi se procijenila kupovina tih projektila, naveli su izvori.