Svijet
0

Japan ratificirao Pariski sporazum o klimi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Japan je danas ratificirao sporazum iz Pariza o klimi, koji je zvanično stupio na snagu u petak.

Japan namjerava igrati pokretačku ulogu u razradi aranžmana povećanja transparentnosti smanjenja emisija (stakleničkih plinova) u svakoj zemlji da bi se pomoglo uspostavljanje duha sporazuma iz Pariza", naglasio je japanski ministar Shinzo Abe u saopćenju objavljenom danas, naveo je Reuters.

Teško postignuti Pariski sporazum o klimi, koji treba otkloniti najgori scenarij globalnog zatopljavanja, stupio je na snagu 4. novembra, nakon rekordno brze ratifikacije u državama koje su se ove sedmice u organizaciji UN-a okupile na novim razgovorima o klimi. Pariski sporazum je prvi sporazum koji obavezuje sve države svijeta, bogate i siromašne, da ograniče globalno zatopljenje smanjivanjem emisije stakleničkih plinova koji u velikoj mjeri

Do 2030., izvijestio je UN-ov program za okoliš, godišnje emisije stakleničkih plinova bit će 12 do 14 milijardi tona ugljičnog dioksida više od željenih 42 milijarde tona. U 2014. godine iznosile su 52,7 milijardi tona.

Ova godina je na putu da postane dosad najtoplija zabilježena godina a razine ugljičnog dioksida u atmosferi su 2015. prešle zlokobni prag. Nakon godina složenih pregovora sporazum je konačno prihvaćen prošlog decembra u Parizu. Kako bi stupio na snagu trebalo ga je ratificirati 55 država koje stvaraju 55 posto emisije stakleničkih plinova. Taj je prag prijeđen prošlog mjeseca, a do sada ga je ratificiralo 95 od 197 sudionika UN-ove konvencije o klimi (UNFCCC). Predstavnici gotovo 200 zemalja okupili su se od jučer na dvije sedmice u Marakešu, u Maroku, kako bi raspravljali o pojedinostima Pariskog sporazuma i dogovorili politike, tehnologije i finansijska sredstva potrebna kako bi se ostvarili ciljevi sporazuma.