Svijet
0

Japan produžio sankcije Sjevernoj Koreji

FENA
Japanska vlada je danas odlučila da Sjevernoj Koreji produži ekonomske sankcije za još šest mjeseci, zbog nuklearne probe koju je Pjongjang izveo prošle godine, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Tokiju.

Riječ je o sankcijama prvi put uvedenim poslije sjevernokorejske nuklearne probe, izvedene na današnji dan 2006. godine, a produženim u aprilu, čije važenje ističe sredinom ovog mjeseca.

Sankcijama je uvedena zabrana sjevernokorejskim brodovima da uplovljavaju u japanske luke i zabranjen uvoz robe iz Sjeverne Koreje, podsjetio je AP.

Odluka o produžavanju sankcija donesena je uprkos prošlosedmičnom obećanju Pjongjanga da će do kraja godine zatvoriti svoj nuklearni reaktor jer, prema ocjeni Tokija, u tom smislu još nije preduzet nijedan konkretan korak.

Japan se također žali da je Pjongjang premalo učinio u rješavanju problema njegovih građana koji su, kako se navodi, oteti u Sjevernoj Koreji, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Taj problem i dalje ostaje glavna tačka sporenja između dvije zemlje.

"Još jednom apeliramo na Sjevernu Koreju da preduzme konkretne korake u rješavanju problema (s nuklearnim naoružanjem i otetim Japancima)", istakao je, povodom odluke o sankcijama, sekretar vlade Nobutaka Machimura.