Od 2010.godine
0

Japan priprema do pet milijardi dolara pomoći Afganistanu

SRNA
Japan se priprema novi paket pomoći za Avganistan vrijedan do pet milijardi dolara, koji treba da bude upotrebljen kao pomoć bivšim talibansskim borcima da pronađu zaposlenje i izgradnju puteva, piše japanski dnevnik "Nikej".

Prema pisanju lista, očekuje se da će japanski premijer Jukio Hatojama iznijeti detalje plana tokom planirane posjete američkog predsjednika Baraka Obame 12. i 13. novembra.

Analitičari smatraju da bi Tokio time mogao da skrene pažnju sa spora Tokija i Vašingtona oko reorganizacije američke vojne baze na Okinavi.

Japanski ministar odbrane ranije je najavio da će Tokio okončati svoju misiju snabdjevanja koalicionih snaga u Afganistanu po isteku njenog mandata u januaru. Vašington je saopštio da bi Tokio, umjesto toga trebalo da pronađe druge načine da pomogne u Afganistanu.

List navodi da bi paket pomoći, koji bi bio između četiri i pet milijardi dolara, trebalo bi da bude raspodijeljen u periodu od pet godina počev od 2010. godine.

Prema ocjeni lista to će biti veliko povećanje u odnosu na oko 1,8 milijardi dolara koliko je Japan dao za Afganistan u proteklih osam godina.

Demokratska stranka Japana (DPJ) premijera Jukija Hatojame preuzela je vlast tokom proteklog mjeseca, uz obećanje da će imati nezavisniji diplomatski put od Vašingtona. Hatojama je rekao da želi da američka baza bude izmještena sa Okinave.

Američki zvaničnici su odbacili tu mogućnost, jer bi time bili narušeni širi bezbjednosni sporazumi za čiju je izradu trebalo više od 15 godina.