"Zategnuti" odnosi
182

Japan prati osam ruskih i kineskih ratnih brodova blizu svoje obale

D. B.
Najmanje osam ruskih i kineskih ratnih brodova uočeno je u moru nedaleko od Japana, što predstavlja još jedan znak pritiska koji dva partnera vrše na Tokio.

Odnosi tri zemlje su narušeni zbog situacije vezane za Ukrajinu, odnosno Tajvan. Japanski ministar odbrane je rekao da su snage ove zemlje pratile pet ruskih ratnih brodova predvođenih razaračem dok su plovili moreuzom Tsushima koji razdvaja Japan i Južnu Koreju. Ruska flotila koju čini pet ratnih bodova nalazi se blizu japanskih otoka već sedam dana i to od Hokkaida na sjeveru do Okinawe na jugu.

Najmanje dva kineska ratna broda i brod za podršku su uočeni u utorak kod otoka Izu oko 500 kilometara južno od Tokija. Jedan od tih brodova je Lhasa, Type 55 razarač s navodećim projektilima koji se smatra jedinim od najmoćnijih kineskih brodova. Ova grupa se nalazi u vodama blizu Japana od 12. juna.

"Rusija i Kina očigledno ovim demonstriraju silu, a ove aktivnosti su velika briga za Japan. Praćenje kretanja ruske i kineske vojske opterećuje resurse odbrane Japana", rekao je profesor James Brown sa Univerziteta Temple u Tokiju.

Potvrde o koordinisanim aktivnostima ruskih i kineskih brodova nema, a u oktobru je ukupno deset ruskih i kineskih ratnih brodova učestvovalo u vježbama tokom kojih su oplovili gotovo cijeli japanski arhipelag.

kinwaki razarač Lhasa
kinwaki razarač Lhasa

Nedavno je japanski premijer Fumio Kishida bio domaćin samita lidera SAD-a, Australije i Indije u Tokiju, a kineske i ruske zračne snage su tada obavile zajedničke strateške zračne patrole iznad Japanskog mora, Južnog kineskog mora i zapadnog Pacifika. Brown tvrdi da je Peking na taj način pokazao nezadovoljstvo izjavama iz Tokija koje se odnose na sigurnost Tajvana jer Kineska komunistička partija smatra da je to njena unutrašnja stvar.

Američki predsjednik Joe Biden je na samitu rekao da će SAD intervenisati vojno ako Kina pokuša silom zauzeti Tajvan. Bijela kuća se kasnije povukla, ali i dalje održava jako vojno prisustvo u Japanu tako da bi američke snage mogle brzo reagovati u slučaju bilo kakvog konflikta.

Kineska vladajuća Komunistička partija Tajvan samtra dijelom svog teritorija iako ga nikad nije kontrolisala. Peking nije isključio mogućnost vojnog zauzimanja Tajvana, dok Japan vidi konflikt preko Tajvanskog moreuza kao prijetnju za svoju sigurnost.

U međuvremenu je Moskva zamjerila Tokiju zbog podrške Ukrajini nakon što je započela ruska invazija na ovu zemlju u februaru ove godine. Japan se pridružio sankcijama Zapada te je protjerao ruske diplomate.