Svijet
0

Japan potvrdio virus ptičje gripe kod četiri labuda

FENA
Japan je u utorak potvrdio da su četiri labuda pronađena prošle sedmice bila zaražena virusom H5N1 ptičije gripe.

To je prvi slučaj ptičije gripe u Japanu od marta 2007. kada je krajnje zarazni virus H5N pronađen kod divlje ptice u prefekturi Kumamoto na japanskom južnom otoku Kyushu.

Labudovi, od kojih su tri uginula, pronađeni su na obali jezera Towada u sjevernoj prefekturi Akita 21. aprila, saopćila je vlada prefekture, jsvio je Reuters.

Inspektori su prvobitno otkrili podtip ptičije gripe H5 kod uginulih labudova i obavili su dodatna testiranja, saopćila je lokalna vlada u ponedjeljak.

Japan je pooštrio kontrole ptica nakon niza epidemija ptičije gripe u Južnoj Koreji tokom prošlog mjeseca.

Ne postoje farme s pilićima u radijusu od 10 kilometara od područja gdje su labudovi pronađeni i nikakvi neuobičajeni incidenti nisu zabilježeni na ostalim farmama.

Lokalne vlasti planiraju obaviti specijalne inspekcije mjesta u srijedu i četvrtak na 15 farmi u radijusu od 30 km od mjesta gdje su labudovi nađeni, saopćili su zvaničnici.

Ranije tokom dana, Južna Koreja je prijavila sumnjivu epidemiju ptičije gripe na farmi pilića u gradu Ulsanu koja bi, ukoliko se potvrdi, bila prva zvanično potvrđena na jugoistoku zemlje, dok se zemlja suočava s najtežom epidemijom ptičije gripe.

Južna Koreja ranije je potvrdila 20 slučajeva epidemije virusa H5N1 kod peradi, uprkos tome što je ubila više od pet miliona pilića i pataka, jer se virus širi najbržim tempom otkako je ta zemlja prijavila svoj prvi slučaj u 2003.

Nije javljeno o smrtnim slučajevima među ljudima ni u Južnoj Koreji ni u Japanu.