Snažne mjere
2

Japan pojačao sankcije Rusiji nakon novog talasa napada u Ukrajini

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japan je pooštrio sankcije protiv Rusije nakon najnovijeg talasa raketnih napada u Ukrajini, dodajući nove proizvode na popis zabranjenog izvoza i zamrzavajući imovinu ruskih dužnosnika i kompanija.

Odluka u petak dolazi nakon što je Rusija u četvrtak pokrenula raketne napade širom Ukrajine, ubivši najmanje 11 ljudi, nakon obećanja Njemačke i Sjedinjenih Država da će isporučiti tenkove koji bi mogli pomoći Kijevu u borbi protiv nove ruske ofanzive.

"U svjetlu situacije oko Ukrajine i kako bi doprinio međunarodnim naporima za osiguranje mira, Japan će provesti zabrane izvoza u skladu s drugim velikim nacijama", objavilo je japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije.

Među novim sankcijama, Japan će od 3. februara zabraniti isporuke artikala za 49 organizacija u Rusiji koji bi se mogli koristiti za jačanje vojnih sposobnosti Moskve.

To će uključivati proizvode u rasponu od vodenih topova, opreme za istraživanje plina i opreme za poluprovodnike, do vakcina, eksploziva i robota. Japan će također zamrznuti imovinu tri subjekta i 22 pojedinca u Rusiji.