Svijet
0

Japan pogrešno procjenio štetu isticanja radioaktivnog materijala

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Uprava velike nuklearne elektrane u Japanu, koja je pogođena nedavnim zemljotresom, priznala je da je potcijenila količinu radioaktivnog materijala koji je nakon potresa iscurio iz reaktora.

Tokijska kompanija za distribuciju električne energije saopćila je da je zemljotres izazvao izlivanje radioaktivne vode u more koje je za oko 55 posto veće od prvobitne procjene. I dalje se, doduše, ističe da je kontaminacija ispod opasnog nivoa.

Japanska vlada je apelirala na kompaniju da bude brža i poštenija u obavještavanju javnosti o problemima vezanim za sigurnost čovjekove okoline.

Odmah nakon zemljotresa saopćeno je da je iz nuklearke u more iscurila radioaktivna voda, a u utorak tokom dana se ispostavilo da su iz pogona ispušteni i radioaktivni gasovi. Utvrđeno je i da su se uslijed potresa otvorila burad iz kojih je iscurio radioaktivni otpad.

Funkcioner japanske vlade Jasuhisa Shiozaki za BBC je objasnio: "Prema podacima koje smo dobili od kompanije koja upravlja nuklearnom elektranom, zemljotres je bio jači nego što je reaktor bio projektiran da podnese", rekao je on.

U zemljotresu je inače stradalo 9 osoba, a više stotina kuća je oštećeno ili porušeno. Odlukom vlade u Tokiju nuklearka je zatvorena, a tako će ostati sve dok se ne utvrdi da bi njeno aktiviranje bilo sigurno.

Incident je, prema riječima BBC-evog dopisnika iz Tokija, izazvao zabrinutost oko toga koliko su sigurni japanski nuklearni pogoni.

Zapadnu obalu Japana u ponedjeljak su pogodila dva zemljotresa slične jačine. U prvom zemljotresu, jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, život je izgubilo najmanje pet osoba.

Jedna od posljedica prvog potresa bio je i požar koji je izbio u atomskoj centrali Kashiwasaki na obali Japanskog mora. Požar je bio ograničen samo na postrojenje sa transformatorom.

Zvaničnici u centrali su saopćili da su zatvorena tri reaktora, ali su tada naglašavali da nema opasnosti od radijacije.

Istovremeno, u sjeverozapadnom dijelu zemlje je od posljedica potresa ranjeno najmanje 300 osoba, a uništeno više stotina zgrada. Zgrade su se tokom potresa ljuljale i u 250 kilometara udaljenom Tokiju.

Japanski premijer Shinzo Abe prekinuo je predizbornu kampanju kako bi lično mogao da se uvjeri u razmjere štete:

"Obići ću područje pogođeno zemljotresom. Riječ je o prilično jakom zemljotresu, a, pored toga, tu se nalazi i nuklearno postrojenje. Želim da vidim koje mjere se preduzimaju i da uvjerim lokalno stanovništvo da je pomoć na putu", rekao je Abe novinarima.