Jačine 6,1 stepeni
14

Japan pogodio jak zemljotres, tri osobe poginule i stotine povrijeđeno

Klix.ba
Foto: CGTN
Foto: CGTN
Tri osobe su poginule su, a stotine ih je povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,1 stepen prema Richterovoj skali, koji je jutros pogodio zapadni dio Japana.

Zemljotres se desio tokom jutarnjih gužvi nešto prije osam sati, a najviše je pogodio japanski grad Osaku. Kako javljaju mediji u ovoj zemlji, među poginulima je i devetogodišnja djevojčica iz Takatsukija. Ona je navodno ostala zaglavljena među ruševinama prilikom obrušavanja zidova u njenoj školi.

Druga osoba koja je poginula je 80-godišnja žena, a treća muškarac srednjih godina, koji su također ostali zaglavljeni u ruševinama.

Prema prvim informacijama, više od 200 osoba je povrijeđeno.

Jako podrhtavanje tla prouzrokovalo je velike zastoje na ulicama te zaustavilo željeznički i gradski saobraćaj. U brojnim dijelovima grada došlo je do pucanja vodovoda zbog čega su poplavile i popucale ulice.

Zemljotres se, prema informacijama iz Geološkog centra SAD-a, desio na dubini od 15,4 kilometra. Epicentar zemljotresa bio je sjeverno od grada Osake.

Premijer Japana Shinzo Abe kazao je kako sigurnosni zvaničnici i spasilačke ekipe rade sve da pruže pomoć povrijeđenim stanovnicima i onima koji imaju velike materijalne štete na kućama i stanovima.