Milion tona vode
7

Japan počeo ispuštanje "malo radioaktivne" vode iz Fukušime u okean

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japan je počeo ispuštati više od milion tona vode u Tihi okean iz uništene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, izvijestila je novinska agencija Kyodo, potez koji je izazvao demonstracije i zabrane uvoza iz Kine i Hong Konga te ljutnju u obližnjem ribolovu zajednice.

Operater elektrane Tokyo Electric Power (Tepco) ispumpao je malu količinu vode iz elektrane u četvrtak, dva dana nakon što je japanska vlada odobrila plan.

Tepco je rekao da je ispuštanje počelo u 13:03 po lokalnom vremenu i da nije identificirao nikakve abnormalnosti s pumpom za morsku vodu ili okolnim objektima. Video uživo pokazao je inženjere iza kompjuterskih ekrana i službenu izjavu, nakon odbrojavanja, da se "ventili u blizini pumpi za transport morske vode otvaraju."

Posmatrači UN-ove agencije za atomsku kontrolu, koja je odobrila plan, trebali su biti na licu mjesta radi postupka, dok su radnici Tepca trebali uzeti uzorke vode kasnije u četvrtak.

Ispuštanje, za koje se očekuje da će trajati 30 do 40 godina, izazvalo je bijes u susjednim zemljama i zabrinutost među ribarima da će uništiti njihovu industriju jer se potrošači klone plodova mora ulovljenih u i oko Fukushime.

Kina je u četvrtak kritizirala objavu, označivši je "krajnje sebičnom i neodgovornom".

"Okean je zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva, a nasilno pokretanje ispuštanja nuklearnih otpadnih voda iz Fukushime u ocean krajnje je sebičan i neodgovoran čin koji zanemaruje međunarodne javne interese", saopćilo je pekinško ministarstvo vanjskih poslova.