Već od proljeća
47

Japan planira da covid-19 počne tretirati kao običnu gripu

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japanski premijer Fumio Kishida najavio je planove za tretiranje koronavirusa na ekvivalent sezonske gripe već od proljeća ove godine.

Na taj način bi dodatno relaksirao pravilo nošenja maski i druge preventivne mjere dok se zemlja nastoji vratiti u normalu.

Kishida je rekao da je dao instrukcije stručnjacima i vladinim zvaničnicima da razgovaraju o detaljima o smanjenju statusa covid-19.

Promjenom bi se također uklonila pravila samoizolacije i drugi antivirusni zahtjevi i omogućilo bi se pacijentima s covid-19 da potraže liječenje u bilo kojoj bolnici umjesto samo u specijalizovanim ustanovama.

“Kako bismo se vratili našem uobičajenom svakodnevnom životu provodimo mjere za prilagođavanje životu s koronavirusom. Proučit ćemo konkretne mjere kako bismo postepeno prešli na sljedeći korak”, rekao je Kishida.

U Japanu je covid-19 trenutno kategoriziran kao bolest klase 2, zajedno sa SARS-om i tuberkulozom i podliježe ograničenju kretanja pacijenata i njihovih bliskih kontakata, dok se centralnim i lokalnim vlastima dozvoljava da izdaju hitne mjere.

Planirana promjena označila bi veliku prekretnicu u japanskoj politici covid-19 prema normalizaciji društvenih i ekonomskih aktivnosti.