Našle put kroz pukotine
56

Japan: Orke se uspjele spasiti nakon što su bile zarobljene u ledu

D. B.
Jato od desetak orki, "kitova ubica", našlo se u opasnosti u vodama kod sjevernog japanskog otoka Hokkaido nakon što su ostali "zaglavljeni" u ledu.

Zarobljene orke je uočio ribar početkom ove sedmice kilometar od Hokkaida, a snimak drona prikazuje da su kitovi bili jedan uz drugog dok su pokušavali držati glave iznad vode kako bi mogli disati.

Nakon toga je uslijedila reakcija nadležnih, koji su stigli na lokaciju kako bi pratili situaciju. Snimak je objavila i japanska televizija, što je izazvalo zabrinutost javnosti za životinje. Građani su pozvali vladu da pomogne životinjama. Jedna ekološka grupa je pokrenula peticiju usmjerenu prema vladi s ciljem slanja ledolomca u pomoć orkama.

No, danas su zvaničnici saopćili da se čini kako su se kitovi uspjeli osloboditi i otplivati dalje, a špekuliše se da su iskoristili pukotine u ledu.

Na snimku jata u kojem su bile i mlade orke, vidjelo se da neke od njih krvare iz čeljusti, što su vjerovatno povrede nastale tokom pokušaja da se oslobode.

Za razliku od velikih kitova, orke ne mogu ostati dugo pod vodom te moraju izranjati na površinu svakih nekoliko minuta kako bi uzele zraka.