Svijet
0

Japan: Neuspjeli lov na kitove

Sarajevo-x.com
Japanska flota za lov na kitove nije uspjela ostvariti zamišljeni ulov jer su je presreli aktivisti za zaštitu kitova, koji su se nalazili na drugom brodu.

Kitolovci su uspjeli uloviti 60% od planiranog broja (551 od 859) tzv. minke kitova. Brodove su oko Antarktika pratili aktivisti i šrvi put u posljednijh 20 godina su njihovi protesti uspjeli zaustaviti lovce.

Japanska flota je još prošlog novembra krenula na plovidbu put Antarktika. Lovci su, kako prenosi BBC, izgubili 31 dan lova uslijed protesta aktivista.

Predstavnici organizacija za zaštitu životne sredine Greenpeace, koji su sedmicama pratili kretanje kitova, izjavili su da su razočarani što je flota, ipak, uspjela uloviti ogroman broj kitova.

Iz Greenpeace stiže obavijest da je kvota godišnjeg ulova bila mnogo veća nego ranijih godina.

Uprkos tome što kitolovci nisu uspjeli ostvariti zamisao do kraja, ove godine su, ipak, usmrtiti mnogo više kitova nego prije tri godine.

Aktivisti grupe The Sea Shepherd Conservation Society bacali su flaše smrdljivog sadržaja na brod kako bi spriječili dalji lov, što je rezultiralo iritacijom očiju trojice mornara.

Vlasti Japana odranije na aktiviste gledaju kao na ekološke teroriste.

Predstavnici vlasti tvrde da se životinje love u svrhu naučnih istraživanja, dok su kritičari, s druge strane, mišljenje da se naučni podaci mogu skupiti i bez ubijanja životinja, objavio je BBC.