|

Japan naredio svojim brodovima da napuste Indijski okean

Japan naredio svojim brodovima da napuste Indijski okean
0
F
FENA
1.11.2007. u 11:21
0
komentara
0

dijeljenja
Japan naredio svojim brodovima da napuste Indijski okean Foto: AFP
Japan je u četvrtak, pod jakim pritiskom opozicije, naredio svojim brodovima da napuste Indijski okean i da prekinu svoju misiju opskrbe u okviru protuterorističke borbe, objavilo je ministarstvo odbrane.
Ministar odbrane Shigeru Ishiba naredio je "komandantu flote da od 1. novembra u ponoć prekine aktivnosti opskrbe i vrati se u Japan", navodi se u saopćenju ministarstva.

Od decembra 2001. godine japanska mornarica opskrbljuje vodom i uljem brodove i avione zemalja međunarodne koalicije, na čelu sa SAD-om, koje su u Afganistanu angažirane u ratu protiv terorizma.

Radi se o prvom političkom obratu Yasua Fukude od njegovog izbora za premijera u septembru, koji je očekivao da će parlament obnoviti misiju prije isteka zakonskog roka 1. novembra.

Šef Demokratske stranke Japana (PDJ), glavne opozicione stranke, Ichiro Ozawa odbio je da Japan učestvuje u misiji koju on smatra "američkim ratom".

Ozawa, čija je stranka od kraja jula preuzela kontrolu u Senatu, vrši pritisak na šefa vlade da sazove prijevremene parlamentarne izbore, na kojima očekuje pobjedu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.