Svijet
0

Japan naredio svojim brodovima da napuste Indijski okean

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan je u četvrtak, pod jakim pritiskom opozicije, naredio svojim brodovima da napuste Indijski okean i da prekinu svoju misiju opskrbe u okviru protuterorističke borbe, objavilo je ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Shigeru Ishiba naredio je "komandantu flote da od 1. novembra u ponoć prekine aktivnosti opskrbe i vrati se u Japan", navodi se u saopćenju ministarstva.

Od decembra 2001. godine japanska mornarica opskrbljuje vodom i uljem brodove i avione zemalja međunarodne koalicije, na čelu sa SAD-om, koje su u Afganistanu angažirane u ratu protiv terorizma.

Radi se o prvom političkom obratu Yasua Fukude od njegovog izbora za premijera u septembru, koji je očekivao da će parlament obnoviti misiju prije isteka zakonskog roka 1. novembra.

Šef Demokratske stranke Japana (PDJ), glavne opozicione stranke, Ichiro Ozawa odbio je da Japan učestvuje u misiji koju on smatra "američkim ratom".

Ozawa, čija je stranka od kraja jula preuzela kontrolu u Senatu, vrši pritisak na šefa vlade da sazove prijevremene parlamentarne izbore, na kojima očekuje pobjedu.