{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japan: Kina postaje "velika prijetnja"

F
22.12.2005. u 10:25
0
0
Japan: Kina postaje "velika prijetnja"
0
Japan: Kina postaje "velika prijetnja"
Japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso izjavio je u četvrtak da je Kina počela predstavljati "veliku prijetnju" zbog povećanja svog vojnog budžeta i nuklearnog oružja.
"To je susjedna zemlja koja posjeduje nuklearne bombe, a troškovi koje izdvaja za vojsku rastu već 12 godina. Ona počinje predstavljati veliku prijetnju", kazao je Aso, a prenijela agencija Kydo News.

Ministar vanjskih poslova, koji ima reputaciju "jastreba", dao je ove primjedbe u trenutku kada je Kina ponovila svoje namjere za miran razvoj svoje zemlje.

"Izgradnja usklađenog svijeta s trajnim mirom i prosperitetom zajednička je želja naroda svijeta i najveća težnja Kine", navodi se u Bijeloj knjizi kineske vlade objavljenoj u četvrtak.

Odnosi između dva azijska giganta trenutno su na najnižem nivou nakon normaliziranja diplomatskih odnosa 1972., a odnosi Japana i Kine pogoršani su zadnjih godina oko tumačenja japanske invazije i okupacije dijelova Kine tokom Drugog svjetskog rata, te oko eksploatacije morskih bogatstava.

Kineski premijer Wen Jiabao odbio se sastati s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem na marginama samita istočne Azije početkom mjeseca u znak osude Koizumijeve posjete svetištu Yasukuni za koje kritičari tvrde da simbolizira japansku militarističku prošlost.

Nesuglasice Japana i Kine leže i u načinu podučavanja povijesti u japanskim školama.

Ukoliko trgovinska razmjena dviju zemalja ostane i dalje dobra, Japanci su zabrinuti zbog jačanja Kine kao sile, naročito u domenu odbrane, zračnog prostora i tehnologija.

Japanska desnica je nedavno, prvi put od 1945., zatražila da se arhipelag legalno opremi kao "vojna sila".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: