Svijet
0

Japan: Imigracijska komisija hapsila novinare

FENA
Japanska imigracijska komisija ispitivala je i privela osam stranih novinara i još deset koji su planirali sudjelovati i govoriti na simpoziju vezanom za samit grupe G-8 koji će se održati od 7. do 9. jula u gradu Toyako na otoku Hokkaido, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici jedne građanske organizacije iz Tokija koja se bavi medijima.

Medijska mreža G-8 je objavila informacije koje je dobila od novinara i fotoreportera koji su čak i 14 sati bili ispitivani na tri najveća aerodroma u Japanu, prenijela je agencija DPA.

Dvoje aktivista iz Južne Koreje je deportirano, a nisu ni bili članovi te medijske mreže, potvrdio je zvaničnik medijske mreže Go Hirasawa.

Troje snimatelja iz Hong Konga je zadržano više od 18 sati na aerodromu, uoči vikenda, gdje su bili bez hrane.

Zvaničnici medijske grupe su pozvali novinare iz cijelog svijeta da izvještavaju o trodnevnom samitu zemalja članica grupe G-8.

Novinari koji su privođeni i maltretirani planirali su da nekoliko sljedećih sedmica izvještavaju o samitu grupe G-8 i ostalim kulturnim i društvenim događajima u Tokiju, Saporu i Kobeu.

"Ova vrsta maltretiranja ubraja se u nasilje nad pojedincem, kao i nad slobodom štampe. Imamo pravo da izvještavamo o svemu", zaključio je Hirasawa.