Svijet
9

Japan imenovao novu ministricu s kontroverznim stavovima o Drugom svjetskom ratu

Klix.ba
Tomomi Inada (Foto: EPA)
Tomomi Inada (Foto: EPA)
U pokušaju da dostigne svoje ekonomske, sigurnosne i druge ciljeve japanski premijer Shinzo Abe već tri puta je smjenjivao ministre u kabinetu Vlade. Posljednja smjena na mjesto ministrice odbrane dovela je ultrakonzervativnu Tomomi Inada koja ima kontroverzne stavove o Drugom svjetskom ratu, prenose svjetski mediji.

Inada, koja je ranije bila na poziciji reformske ministrice, a nedavno imala jednu visoku poziciju u vladajućoj Liberalnoj demokratskoj partiji, na toj poziciji zamijenila je ministra Gena Nakatanija, a druga je žena na ovoj poziciji.

Ova pravnica po struci u Japanu je poznata po svojim revizionističkim komentarima u vezi sa Drugim svjetskim ratom te kao zagovornica promjene poratnog pacifističkog ustava.

Redovna je posjetiteljka hrama Yasukuni, gdje se odaje počast poginulima u ratu, uključujući osuđene ratne zločince, što je gesta koja se među japanskim susjedima tumači kao odobravanje militarističke prošlosti Japana, javlja The Washington Post.

Premijer Abe smijenio je više od pola devetnaestočlanog kabineta, a u njemu je ostavio osobe bliske njegovom viđenju politike, tumači Reuters.

Abe, kojemu je unapređenje žena jedan od prioriteta, u kabinetu će imati još dvije ministrice, a iako je obećavao veliki ekonomski rast u svom mandatu, njegovi politički potezi nisu donijeli željene rezultate, javljaju svjetski mediji.