Svijet
0

Japan formirao tajnu bazu u Jordanu prije IDIL-ove otmice drugog japanskog držaljanina

Anadolija
Japan je nekoliko mjeseci prije otmice drugog japanskog državljanina na Bliskom istoku u tajnosti formirao krizni štab u Jordanu, kazao je glavni sekretar japanskog kabineta Yoshihide Suga.

Suga je kazao da je štab formiran u okviru nastojanja da se spasi Haruna Yukawa kojeg je tada oteo IDIL te nedavno objavio snimak njegovog smaknuća. Japanski zvaničnik je rekao da je štab formiran godinu dana nakon otmice Yukawe, a mjesec prije otmice drugog japanskog državljana Kenjia Gotoa. 

IDIL je za dvojicu Japanaca od vlade Japana tražio otkupninu u visini 200 miliona dolara. Nakon što je Japan odbio dati novac i pokrenuo dodatne akcije spašavanja talaca IDIL je prošle sedmice objavio videosnimak na kojem se vidi smaknuće Yukawe.

Drugom japanskom državljaninu Gotou također prijeti smaknuće ukoliko se iz jordanskog zatvora ne oslobodi Iračanka koju tamošnje vlasti dovode u vezu sa terorističkom grupom. 

Kenji Goto je janski novinar koji je izvještavao sa područja Sirije. Teroristi IDIL-a oteli su ga zajedno sa jordanskim pilotom kada je iznad Sirije oboren njihov avion.