Od 7. do 9. jula
0

Japan domaćin Samita G-8

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Japan će biti domaćin ovogodišnjeg samita Grupe osam razvijenih zemalja (G-8), koji se održava od 7. do 9. jula u mjestu Toyako na otoku Hokaido, saopćeno je iz ambasade Japana u Sarajevu.

Ovogodišnji samit G-8 obilježava svoju 34. godišnjicu, a Japan će po peti put preuzeti ulogu predsjedavajućeg.

Tokom samita lideri osam zemalja (Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, te predsjednik Evropske komisije) razgovarat će o najvažnijim problemima s kojima se svijet suočava.

Glavne teme koje će naći svoje mjesto na dnevnom redu samita su: svjetska ekonomija, okoliš i borba protiv klimatskih promjena, razvoj i Afrika te politička pitanja.

Borba protiv klimatskih promjena će zauzeti najvažniju ulogu među temama o kojima će se diskutirati na samitu, a G-8 će poslati snažnu poruku svijetu za razvoj djelokruga za borbu protiv klimatskih promjena nakon 2012. (prvi period Protokola iz Kyota), te njegovog unapređenja na temelju procedure UN-a.

Svjetski lideri će raspravljati i o problemima u svjetskoj ekonomiji, kao što su rastuće cijene nafte i stabilizacija finansijskog tržišta.

Japan kao domaćin samita ima cilj da se tokom njegovog održavanja donesu mjere za regulaciju rastućih cijena nafte, kao i mjere za daljnju liberalizaciju trgovine i investicija, kaže se u saopćenju.

Dostizanje Milenijskih razvojnih ciljeva te pitanje globalne sigurnosti hrane dominirat će raspravama o razvoju i Africi.

Ciljevi vezani za politička pitanja uključuju jačanje neproliferacijskih režima i izgradnju mira, kao najvažnijih područja saradnje zemalja G-8 .