Svijet
0

Japan će smanjiti podršku američkoj misiji u Afganistanu

FENA
Japan će smanjiti mornaričku podršku Amerikancima u Afganistanu tako što više neće pružati podršku brodovima uključenim u misije na kopnu, navodi se u prijedlogu vladajuće partije za koji zvaničnici u nedjelju predviđaju da će biti prihvaćen u parlamentu.

Od 2001. godine japanska mornarica osigurava gorivo za koalicijske brodove, prema antiterorističkom zakonu koji je tri puta produžavan.

Premijer Yasuo Fukuda snažno je tražio još jedno produženje misije koja ističe 1. novembra, javlja AP.

Ipak, Fukuda je morao napraviti ustupke zbog jakog otpora opozicijskog bloka, koji je preuzeo kontrolu nad gornjim domom parlamenta nakon velikog izbornog poraza vladajuće Liberalno-demokratske partije u julu.

Novi prijedlog zakona, koji je predan opoziciji u petak, jasno će ograničiti podršku brodovima koji učestvuju u misijama koje predvodi Amerika u Indijskom okeanu.

"Prema novom zakonu nećemo snabdijevati gorivom brodove koji pružaju podršku kopnenim operacijama (u Afganistanu), kazao je ministar vanjskih poslova Masahiko Komura u nedjelju tokom TV emisije javnog emitera NHK.

Još nije poznato kako će ovo uticati na američke kopnene operacije u Afganistanu.

Od 31. augusta 2006. godine japanski brodovi snabdjeli su koalicijske brodove sa 120 miliona galona goriva, vrijednosti 168 miliona dolara, prema podacima ministarstva vanjskih poslova.