Svijet
0

Japan će pomoći restauraciji kulturnog blaga Iraka

NINA
Japan je obećao da će pomoći u restauraciji kulturnog blaga Iraka i Nacionalnog muzeja koji je opljačkan nakon pada režima Saddama Husseina.

"Pridajemo značaj pomoći u kulturnom sektoru i zaštiti historijskog naslijeđa u procesu obnove Iraka", izjavila je ministrica vanjskih poslova Japana Yoriko Avaguchi, a prenijela AFP.

Želja da se pomogne obnovi kulturnog blaga Iraka iznesena je prilikom prijema u četvrtak, u ministarstvu vanjskih poslova Japana, rekla je direktorica Muzeja u Bagdadu Doney George.

"Bagdadski muzej je veoma značajan, možda jedini u svijetu koji 'pokriva' historiju čovječanstva od prije pola milijuna godina do početka prošlog stoljeća", izjavila je George.

Ona je podsjetila da je od 15.000 ukradenih eksponata u travnju 2003., 4.000 vraćeno u Muzej, a više od 1.000 zaplijenjeno u inozemstvu, i to u SAD-u, Jordanu i u Italiji.

Francuska agencija prenosi izjavu neimenovanog japanskog diplomata koji tvrdi da se pljačka arheološkog blaga Iraka nastavlja i da je potrebno ojačati sigurnost arheoloških nalazišta.

Japan je do sada izdvojio milijun dolara u Fond za očuvanje kulturnog naslijeđa Iraka koji je osnovao UNESCO s ciljem obnove Nacionalnog muzeja u Bagdadu.

Prilikom nedavnog posjeta Japanu i sada bivši šef diplomacije Francuske Dominique de Villepin se suglasio da Pariz surađuje s Tokijom u obnovi bagdadskog Muzeja, Biblioteke i Nacionalnog arhiva, a toj akciji bi se, kako se navodi, trebala priključiti i Njemačka.