Svijet
0

Japan će podržati ciljeve za smanjenje emisije CO2

FENA
Japan će prihvatiti numerički izražene ciljeve za smanjenje emisije ugljičnog dioksida, koji se smatra glavnim krivcem za globalno zagrijavanje, nakon što je vlada odlučila promijeniti stajalište koje je naišlo na žestoke kritike učesnika konferencije UN-a o klimatskim promjenama održanoj ovog mjeseca na Baliju.

Na konferenciji na Baliju, koja je održana od 3. do 14. decembra, zemlje učesnice su se dogovorile da će u roku od dvije godine sklopiti novi sporazum, koji će zamijeniti Protokol iz Kyota nakon njegovog isteka 2012. godine.

Učesnici, ipak, nisu uspjeli postići dogovor o prihvatanju konkretnih ciljeva za smanjenje emisije CO2, koje je predlagala Evropska unija, a Japan su, zajedno sa SAD-om, ozbiljno kritizirale ekološke organizacije zbog neprihvatanja ciljeva koje je tada odbacio.

Dnevni list Mainichi Shimbun je objavio da Japan planira predstaviti prijedlog o podjeli država u tri kategorije, odnosno ne samo na razvijene i one u razvoju već bi postojala i treća grupa u kojoj bi bile Indija i Kina, prenio je Reuters.

Japan će predstaviti i ciljeve smanjenja emisije štetnih plinova za svaku kategoriju, a u planu je osnivanje i petogodišnjeg "finansijskog mehanizma", vrijednog deset milijardi dolara, koji kreditima s niskim kamatama treba pomoći zemljama u razvoju da se izbore s klimatskim promjenama, piše list.

Mainichi Shimbun piše da je Japan, domaćin samita grupe G-8 iduće godine, odlučio promijeniti stajalište o ciljevima za smanjenje emisije nakon što je bio izložen međunarodnim kritikama.

Japanski premijer Yasuo Fukuda će tu odluku objaviti idućeg mjeseca na okupljanju lidera svjetskih ekonomskih sila u švicarskom gradu Davosu, a Japan, peti po veličini emiter štetnih plinova nakon SAD-a, Kine, Indije i Rusije, odredit će konkretne ciljeve do održavanja samita G-8, objavio je dnevni list.