Iako se susjedi protive
32

Japan će ove godine radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane ispustiti u more

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japanske vlasti su saopćile da će ispustiti više od milion tona vode u more iz uništene nuklearne elektrane Fukushima ove godine.

Nakon obavljenih tretmana je većina radioaktivnih čestica zadovoljila nacionalne standarde, tvrdi operater elektrane, a iako Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navodi da je prijedlog siguran, susjedne zemlje su zabrinute.

Katastrofa u nuklearnoj elektrani Fukushima se dogodila 2011. godine i najgori je nuklearni incident jo od Černobila.

"Očekujemo da će voda biti ispuštena tokom proljeća ili ljeta", rekao je šef kabineta sekretara Hirokazu Matsuno, koji je dodao da će vlada sačekati detaljan izvještaj IAEA prije nego ispusti vodu.

Svaki dan elektrana proizvede 100 kubnih metara kontaminirana vode koja je zapravo mješavina podzemne vode, morske vode i "obične" vode, a koristi se za hlađenje reaktora. Nakon toga slijedi filtriranje i skladištenje u rezervoare. Međutim, prikupljeno je više od 1,3 miliona kubnih metara vode, tako da više nema prostora.

Voda je filtrirana u slučaju većine radioaktivnih izotopa, no novi tricija je iznad nacionalnog standarda, saopćio je operater Tepco. Stručnjaci kažu da je tricij veoma teško ukloniti iz vode, ali i da je štetan za ljude samo u velikim dozama.

Međutim, susjedne zemlje i lokalni ribari protive se prijedlogu ispuštanja vode u more, koji je japanska vlada odobrila još 2021. godine. Forum pacifičkih ostrva kritikovao je Japan zbog netransparantnosti.

"Pacifički narodi su primorski narodi, a okean je i dalje dio njihovog egzistencijalnog života. Japan krši obavezu koju su njegovi lideri dobili kada smo održali samit na visokom nivou 2021. godine. Dogovoreno je da ćemo imati pristup svim naučnim i provjerljivim naučnim dokazima prije nego se dogodi ispuštanje vode. Nažalost, Japan nije sarađivao", izjavio je generalni sekretar foruma Henry Puna.

Katastrofa u Fukushimi je posljedica zemljotresa jačine 9 stepeni i razornog cunamija koji su se dogodili 2011. godine. Talasi su pogodili nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi, poplavili tri reaktora i izazvali katastrofu. Vlasti su uspostavile zonu isključenja koja je postajala sve veća i veća kako je radijacija curila iz elektrane, a time je 150.000 ljudi primorano na evakuaciju. Zona je i dalje na snazi.