Svijet
0

Japan će odustati od plana za nasljeđivanje žena na tron

FENA
Shinzo Abe
Shinzo Abe
Japan će povući planove kojima se dopušta ženama nasljeđivanje na Tron Hrizantema nakon prošlogodišnjeg rođenja dugoočekivanog muškog nasljednika, javili su u srijedu japanski mediji.

Premijer Shinzo Abe planira odbaciti preporuke vladine komisije iz 2005. godine u kojima se navodi da bi carevo prvo dijete - dječak ili djevojčica - trebao naslijediti tron, sudeći po izvještaju dnevnih novina Sankei Shimbun, prenosi AP.

Reforma je uvedena s ciljem da se ublaži nastupajuća kriza u nasljeđivanju u kraljevskoj porodici koja nije imala muškog potomka četiri decenije.

Taj je potez, koji je pozdravio bivši premijer Junichiro Koizumi, međutim, izgubio na zamahu nakon rođenja princa Hisahita od princeze Kiko, supruge carevog drugog sina.

Abe sada planira podstaknuti raspravu o drugim načinima da se carsko nasljeđivanje učini stabilnijim, pišu novine, pozivajući se na neidentifikovane izvore.

Abe - koga smatraju konzervativnijim od Koizumija - u više je navrata pokazao nespremnost da promijeni japanski Zakon o Carskoj kući iz 1947. godine, u kojem se navodi da samo muškarci s careve očeve strane mogu vladati kao monarsi.

Promjena zakona koja dopušta i da žene postanu monarsi stavila bi petogodišnju princezu Aiko - jedinu kćerku princa Naruhita i njegove supruge Masako - kao drugu u liniji nasljeđivanja trona.

Plan je, međutim, izazvao buru gnjeva među brojnim političarima i učenjacima, koji tvrde kako bi se njime okončala stoljetna tradicija. Protivnici su čak predlagali ponovno vraćanje konkubina kako bi pomogle u obezbjeđivanju muških potomaka i povećanju broja kandidata za tron.

Uprkos rođenju Hisahita, nedavne ankete pokazale su da javnost još podržava ideju o caricama na čelu monarhije. Carska familija, koja vuče korijene unazad 1.5000 godina, visoko je poštovana u Japanu, ali igra uglavnom simboličnu ulogu bez ikakve političke moći.