{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japan će obnoviti pregovore sa Sjevernom Korejom

F
FENA
6.6.2008. u 11:30
0
0
Japan će obnoviti pregovore sa Sjevernom Korejom
0
Japan će obnoviti pregovore sa Sjevernom Korejom
Foto: Reuters
Japan će ovog vikenda u Pekingu ponovo pokrenuti bilateralne pregovore sa Sjevernom Korejom kako bi se normalizirali diplomatski odnosi između ovih dviju zemalja, saopćio je u petak ministar vanjskih poslova Masahiko Komura.
Japan je cijeli Korejski poluotok okupirao od 1910. do 1945. godine, a do sada je priznao samo Južnu Koreju.

Posljednji put su se japanski i sjevernokorejski predstvanici susreli u septembru u Mongoliji.

Pjongjang traži od Tokija kompenzacije za patnje koje su pretrpjeli Korejci pod jarmom japanskih kolonizatora.
Japan očekuje odgovore komunističkog režima na pitanje u vezi s Japancima koje je sjevernokorejski režim oteo 1970-tih i 1980-tih godina kako bi ih obučio za špijuniranje.

Sjeverna Koreja je 2002. godine priznala da je otela 13 Japanaca i oslobodila ih je pet. Komunistički režim tvrdi da ih je osam umrlo u zarobljeništvu i smatra da je ovaj spor riješen.

Japan je uvjeren da je još nekoliko njegovih državljana u zatvoru u Sjevernoj Koreji.

Tokio želi da se riješi nuklearano pitanje u Sjevernoj Koreji.

Komunistički režim u Pjogjangu je u februaru 2007. godine potpisao šestostrani sporazum s Kinom, Rusijom, Južnom Korejom, SAD-om i Japanom u kojem se obavezao da će razmontirati nuklearna postrojenja kako bi zauzvrat dobio energetsku pomoć i diplomatske i sigurnosne prednosti.

Ali pregovori stoje u mjestu, jer Pjongjang ne pristaje da sačini cjelovitu listu svojih nuklearnih programa, a svojim partnerima predbacuje da kasne s isporukom obećane pomoći.

Šestostrani pregovori će ponovo početi u srijedu u selu Panmunjom, u središtu demilitarizirane zone koja razdvaja dvije Koreje, prvi put od kraja septembra.

Japan je Sjevernoj Koreji nametnuo trgovinske sankcije otkako su u julu 2006. godine ispaljene sjevernokorejske rakete u Japansko more, a Pjongjang izveo nuklearnu probu u oktobru iste godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: