Svijet
0

Japan će dati 70 miliona dolara pomoći Haitiju i poslati trupe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japan će dati 70 miliona dolara pomoći Haitiju i mogao bi poslati svoje trupe na otok da pojačaju misiju Ujedinjenih naroda nakon potresa, javila je u ponedjeljak novinska agencija Kyodo.

Japanska vlada, koja je do sada obećala samo pet miliona dolara, objavit će podatke o novoj pomoći na skupu "zemalja prijatelja" Haitija koji se u ponedjeljak održava u Montrealu, javio je Kyodo pozivajući se na vladine izvore.

Tokio razmišlja o sudjelovanju u jačanju stabilizacijske misije UN-a na Haitiju koja očekuje dolazak dodatnih 3.500 plavih kaciga što su ih Ujedinjene nacije obećale poslije potresa.

Japanski pacifistički ustav zabranjuje Japanu da vodi rat u inostranstvu, ali su Snage za samoodbranu, kako se zvanično zove japanska vojska, sudjelovale u više misija za održavanje mira pod okriljem UN-a, na Golanskoj visoravni, u Kambodži, Mozambiku i Istočnom Timoru.

UN je planirao povećati na 12.500 broj vojnika stacioniranih na Haitiju od 2004. godine. Misija koja radi na stabilizaciji zemlje sada je mobilizirana na raspodjeli pomoći stanovništvu.

Vlasti Haitija procjenjuju da je u potresu od 12. januara izgubilo život 150.000 ljudi i izražava bojazan da se oko 200.000 leševa nalazi pod ruševinama.