Svijet
0

Janukovič: Predsjednik Juščenko je marioneta opozicije

FENA
Ukrajinski premijer Viktor Janukovič optužio je predsjednika Viktora Juščenka da je postao instrument u rukama radikalno nastrojenog dijela opozicije koja se nije željela pomiriti s porazom na izborima 2006. godine.

Janukovič je rekao da predsjednik ne može po svojoj volji raspuštati Vrhovnu radu (parlament) "čak i ako ga za to moli njegova vlastita politička partija, koja se nalazi opoziciji", odnosno Naša Ukrajina, čiji je Juščenko počasni predsjednik.

Lider Partije regija, koja je u martu 2006. osvojila pojedinačno najviše glasova na parlamentarnim izborima, ponovio je da se ne protivi prijevremenim izborima kao takvima, ali da je protiv nelegalno raspisanih izbora.

"Ako za rješenje vještački izazvanog sukoba nema drugih sredstava, mi smo za provođenje istovremeno i parlamentarnih i predsjedničkih izbora", rekao je Janukovič, dodajući da je Ustavni sud krajnja instanca čiji zaključak o ustavnosti odluke Juščenka o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora treba da bude obavezan za sve političare i institucije vlasti bez izuzetka.

Predsjednik Juščenko smatra da je uredba vlade u suprotnosti sa članom Ustava koji utvrđuje da su ukazi predsjednika obavezni i da njima vlada treba da se rukovodi, prenijele su agencije.

U javna političku debatu u Ukrajini uključili su se i Juščenkovi prethodnici na položaju šefa države - Leonid Kravčuk i Leonid Kučma - obojica tvrdeći da je odluka o raspuštanju skupštine bila pogrešna i nepromišljena.