Njemačka ponudila usluge
0

Janukovič ne želi da se Julija Timošenko liječi van zemlje

FENA
Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbacio je u nedjelju ideju da bivša premijerka Julija Timošenko, koja je u zatvoru od augusta, izađe iz zemlje radi liječenja.

Njemačka je predložila da ukrajinska opozicionarka Julija Timošenko dođe na liječenje i zaprijetila da će zbog ovog slučaja politički bojkotirati nogometno prvenstvo Evrope koje organiziraju Ukrajina i Poljska.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je za državnu televiziju da se poslanici protive izmjeni zakona koja bi omogućila zatvorenicima u Ukrajini da se liječe u inozemstvu.

"Kada bi usvojili takav zakon, zamislite, hiljade zatvorenika bi počele da korumpiraju članove medicinskih institucija", izjavio je Janukovič za "Channel One".

Poslanici "su mi rekli da to ne mogu učiniti", dodao je on.

Pedesetjednogodišnja Julija Timošenko osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti. Ona je osudila proces protiv nje kao osobnu osvetu predsjednika Viktora Janukoviča, njenog rivala na izborima 2010.

Ona se trenutno liječi u bolnici u Harkovu od discus hernije.

Ovaj slučaj je izazvao krizu bez presedana između Ukrajine i Evropske unije koja traži oslobađanje opozicionarke.

"Razumijemo primjedbe koje dolaze iz zemalja EU-a i spremni smo da odgovorimo na sva njihova pitanja. Ali, zadržavamo pravo da odlučimo kada ćemo to učiniti", dodao je on.