{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Janšino pismo Barrosu pokušaj rješenja "balkanskog rebusa"-"Delo"

F
2.10.2007. u 14:15
0
0
Janšino pismo Barrosu pokušaj rješenja "balkanskog rebusa"-"Delo"
0
Janšino pismo Barrosu pokušaj rješenja "balkanskog rebusa"-"Delo"
Pismo slovenskog premijera Janeza Janše predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, u kojemu se zauzeo za što skorije davanje Srbiji statusa kandidata za ulazak u EU i pitanje Kosova istaknuo kao najveći problem u regiji, bilo je zamišljeno kao preporuka za rješenje "balkanskog rebusa".
No, oprezna reakcija Bruxellesa u drugi je plan potisnula smisao njegove političke poruke, ocjena je koju u utorak u komentaru iznosi ljubljansko "Delo".

"Izuzetno oprezni službeni komentari na koje je pismo naišlo u Bruxellesu jasan su dokaz kako je Janšin prijedlog Komisiju doveo u nepriliku. Ona naime nikad nije bila naklonjena posebnoj žurbi, osobito ne u tako osjetljivom slučaju kao što je ostvarivanje europske perspektive Beograda", navodi vodeći slovenski dnevnik. List podsjeća da je Janša predložio da se Srbiji omogući što brže uključivanje u EU dodjelom statusa kandidatkinje za članstvo za koji mjesec, a najkasnije u prvoj polovici iduće godine, kada Slovenija bude predsjedavala Europskom unijom.

"To što je Janša spomenuo datum kad bi Srbiji trebalo dodijeliti status kandidatkinje na prvi je pogled neočekivano, ali ne i sasvim iznenađujuće jer Europska unija nakon početka pristupnih pregovora s Hrvatskom mora nastaviti sa strategijom približavanja državama zapadnog Balkana. Na tom je području ionako prije ili kasnije, a uz to uz konsenzus SAD-a i Rusije, potrebno riješiti komplicirano pitanje Kosova. Upravo zato Beogradu bi bilo potrebno ponuditi poticaj. No, u javnoj reakciji Europske komisije takva je šira pozadina Janšina pisma potpuno potisnuta u drugi plan", piše u komentaru vodeći slovenski
dnevnik.

"Delo" dodaje da je Janšina prava intencija bila dati neke prijedloge za rješenje balkanskog rebusa te podsjetiti Bruxelles da valja osvježiti postojeću "solunsku agendu" u kojoj je svim zemljama na zapadnom Balkanu u perspektivi obećano članstvo u EU-u ako to budu željele i ako za to ispune potrebne uvjete.

"Potrebno je osvježiti solunsku agendu kao prihvaćenu strategiju povezivanja država koje još zacjeljuju rane neprijateljstva,
konflikata ili u najmanju ruku saniraju posljedice političke i gospodarske nestabilnosti iz ne tako davne prošlosti", piše "Delo".

List dodaje da je jedino možda rok koji je za osvježenje te agende predložio Janša bio prekratak, jer je smatrao da bi se to moglo napraviti do prosinačkog summita lidera Europske unije.

"Taj rok je vjerojatno prekratak jer će upravo tada isteći vrijeme predviđeno za pokušaj rješavanja kosovskog rebusa, no to će zapravo povećati, a ne smanjiti broj nepoznanica", navodi ljubljansko "Delo" u zaključku komentara o Janšinom pismu i reakciji Bruxellesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: