Svijet
0

Janšina stranka za raspletanje "afere prisluškivanja"

FENA
Stranka slovenskog premijera Janeza Janše u utorak je zatražila hitno sazivanje sjednice komisije za kontrolu tajnih i sigurnosnih službi, kako bi se na njoj ispitao bivši direktor obavještajne službe SOVA Iztok Podbregar, a "afera prisluškivanje" do koje je došlo zbog izjava bivšeg premijera Antona Ropa oslobodila politiziranja.

"Zahtijevamo saziv hitne sjednice zbog razgovora s Podbregarom, a svako daljnje odgađanje smatramo pokušajem politiziranja sa štetnim posljedicama za Sloveniju", izjavio je na konferenciji za novinare zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) u parlamentu i član spomenute komisije Rudolf Petan.

Petan je rekao da je nedopustivo što je Podbregar, koji se smatra ključnim svjedokom oko poznatih navoda bivšeg premijera Antona Ropa da je 2004. godine nekoliko dana pred slovenske parlamentarne izbore od SOVA-e dobio obavijest da tadašnji šef slovenske oporbe Janez Janša i hrvatski premijer Ivo Sanader "dogovaraju" incidente u Piranskom zaljevu, otišao na 40 dnevni godišnji odmor nakon prvog pokušaja svjedočenja o tom slučaju, kad na komisiji nije govorio jer nije dopušteno da ga prilikom svjedočenja prati odvjetnik.

Podbregar je inače sada zaposlen u uredu slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka.

Petan je rekao da se ponašanje predsjednika komisije za kontrolu tajnih službi, inače oporbenog zastupnika liberalnih demokrata (LDS) Pavla Gantara, može shvatiti kao opstruiranje istrage o aferi prisluškivanje, što onemogućava da se ona raščisti i dođe do istine, a time se nastavlja politizacija cijelog slučaja.

Petan je rekao da se aferom pokušavaju diskreditirati politički protivnici ljevice i da Ropove izjave o prisluškivanju potvrđuju sumnje do kojih je došla posebna vladina skupina za istraživanje nepravilnosti u radu tajnih službi prije dolaska na vlast sadašnje koalicije desnog centra.

Kako je pojasnio, postoji sumnja da je u vrijeme prijašnjih vlada - koje su do 2002. vodili liberalni demokrati - u okviru SOVA-e djelovala "posebna ekipa" koja je za političke ciljeve zlorabila metode tajnog stjecanja podataka i na nezakonit način ih koristile u političke svrhe.