Svijet
0

Janša za ocrnjivanje svoje vlade optužuje najjaču oporbenu stranku

FENA
Slovenski premijer Janez Janša u utorak je rekao kako je kampanju ocrnjivanja Slovenije i njegove vlade tijekom predsjedničkih izbora , zbog čega je zaprijetio i mogućom ostavkom vlade, pokrenula oporbena stranka Socijalnih demokrata.

Nakon poraza konzervativnog kandidata Alojza Peterlea na nedjeljnim predsjedničkim izborima i kampanje u kojoj je opozicija, kako je ocijenio, umjesto o "budućnosti Slovenije" svu energiju uložila u "obračun" s njegovom vladom Janša je rekao kako ne isključuje ni ostavku svoje vlade.

Janša je u utorak u razgovoru za lokalni radio Ptuj rekao da je vlada analizom došla do zaključka da su kampanju "ocrnjivanja" Slovenije koja je i u stranom tisku za vrijeme predizborne kampanje prikazivana "kao Bjelorusija", država autoritarnog tipa u kojoj se krše ljudska prava i cenzuriraju mediji, pokrenuli Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora, stranka koja je u predsjedničkoj kampanji podržala Peterleova protukandidata Danila Tuerka.

Janša je rekao da su takve formulacije našli u jednom dokumentu SD-a i da takva kampanja protiv vlade koja je imala odjeka u međunarodnoj javnosti onemogućuje njene rutinske poslove, a osobito pripreme za predsjedavanje Europskom unijom.

Janša je uz to spomenuo namjere jedne oporbene stranke da pokrene interpelaciju protiv ministra unutarnjih poslova Dragutina Matea, te prikupljanje potpisa za referendum protiv zakona s područja školstva "čime se ugrožava djelovanje vlade".

Pahor, čijoj stranci raste popularnost i koja se priprema za parlamentarne izbore za jesen 2008., nije želio komentirati Janšine optužbe. Rekao je da njegova stranka neće zahtijevati glasovanje o povjerenju Janšinoj vladi i da ne razmišlja o ulasku u njegovu koaliciju.

Javljaju se mišljenja da Janša prijetnjom ostavkom vlade namjerno "riskira" kako bi pred preuzimanjem predsjedanja Europskom unijom upozorio koalicijske partnere u vladi na ozbiljno ponašanje.

Pahor je već ranije najavio da u vrijeme predsjedanja Slovenije EU-om zbog nacionalnih interesa neće napadati Janšinu vladu i izazivati krizu pokretanjem interpelacija protiv njegovih ministara, pa su se zato pojavljivale i špekulacije da bi najveća oporbena stranka mogla ući u Janšinu vladu kako bi je ojačala.

Politolog i analitičar Matej Makarovič izjavio je u utorak za RTV Slovenija da "velike koalicije" nisu vjerojatne godinu dana pred redovne izbore, dok je komentator tjednika Mladina Ali Žerdin rekao da je takva kombinacija sasvim nevjerojatna jer bi Pahor takvom odlukom razočarao biračko tijelo stranke koja je u usponu.