Svijet
0

Janša za aktivniju ulogu EU-a oko Srbije i Kosova

FENA
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak kako bi države Europske unije trebale biti aktivnije kad je riječ o rješavanju statusa Kosova.

Govoreći o tome u razgovoru za austrijski tjednik Profil, što su ga u utorak prenijeli slovenski mediji, Janša je kao premijer zemlje koja s početkom iduće godine preuzima predsjedanje EU-om kritizirao politiku čekanja na izvješće koje pregovarači međunarodne "trojke" (EU, Rusija, SAD) 10. prosinca moraju dati glavnom tajniku UN-a, te ocijenio da bi se "sve zemlje EU-a mogle aktivnije baviti tim problemom", javila je slovenska tiskovna agencija STA.

Janša je izrazio očekivanje da će čelnici država članica Unije odgovoriti na njegovo pismo u kojem ih je molio da daju svoje prijedloge o pitanju rješavanja statusa Kosova još prije kraja ovog mjeseca.

Janša je za Profil ponovio i stajalište svoje vlade da bi Srbiji u idućoj godini trebalo dodijeliti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU i to uz ispunjenje uvjeta o suradnji sa sudom u Haagu, ali bez povezivanja njezinog približavanja EU-u s pitanjem statusa Kosova.