{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Janša službeno uputio zahtjev za glasovanje o povjerenju vladi

F
16.11.2007. u 08:40
0
0
Janša službeno uputio zahtjev za glasovanje o povjerenju vladi
0
Janša službeno uputio zahtjev za glasovanje o povjerenju vladi
Foto: AP
Slovenski premijer Janez Janša uputio je kasno sinoć predsjedniku parlamenta Francu Cukjatiju zahtjev za glasovanje o povjerenju njegovoj vladi, priopćio je ured slovenskog premijera.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Obrazlažući svoj zahtjev, Janša je naveo da je rad njegove vlade ugrožen na strateškim područjima njena djelovanja, kako na domaćem planu, tako i u preuzimanju zadaća koje stoje pred njom u vezi sa skorašnjim preuzimanjem predsjedavanja Europskom unijom.

Janša je u pismu Cukjatiju naveo da oporba u Sloveniji nameće "ideološki motivirane" rasprave o prošlosti, rezultat nedavnih predsjedničkih izbora tumači kao poraz vlade, u inozemstvu širi "grube i neistinite optužbe" o kršenju ljudskih prava i medijskih sloboda u zemlji.

Slovenski premijer kaže da se oporba ne drži dogovora da političke stranke za vrijeme priprema i tijekom predsjedavanja Slovenije EU treba izbjegavati eksponiranje domaćih problema i stranačkih sporova u javnosti.

Parlament glasovanje o povjerenju vladi mora izvršiti najkasnije u roku sedam dana od predaje zahtjeva predsjedniku parlamenta. Glasovanje je tajno, a da bi dobila povjerenje vlada mora dobiti natpolovičnu većinu glasova ukupnog broja članova parlamenta, dakle 46 od ukupno 90 zastupnika.

Sadašnja Janšina koalicija u kojoj su četiri stranke ima 49 zastupnika u parlamentu, a njen najslabiji član je Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Predsjednik DESUS-a Karel Erjavec izjavio je da će za povjerenje vladi glasovati samo ako se vlada bude držala svog koalicijskog ugovora, dok su sve opozicijske stranke navele da neće podržati vladu i da je glasovanje o povjerenju stvar provjere čvrstine sadašnje vlade, a ne stvar oporbenih stranaka.

Ako vladi ne bi bilo izglasovano povjerenje, parlament u roku mjesec dana mora izabrati novog predsjednika vlade ili ponovo glasovati o povjerenju sadašnjoj.

U suprotnom počinju teći rokovi za raspisivanje prijevremenih izbora. Redovni izbori planirani su inače za jesen 2008. godine kad istječe redovni mandat sadašnje vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: