Svijet
0

Janša: Širenje EU-a jedan od glavnih zadataka Slovenije

FENA
Daljnje širenje EU-a bit će jedan od glavnih zadataka slovenskog predsjedništva Unijom, a prioritet će u tome imati zapadni Balkan, objavili su u nedjelju na Bledu najviši slovenski dužnosnici.

Premijer Janez Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, čija će zemlja od siječnja 2008. predsjedati Unijom, obećali su na Bledskom strateškom forumu da će Slovenija učiniti sve da približi zapadni Balkan Europi.

"Zapadni Balkan pripada Europi....sada je trenutak da obećanja pretvorimo u stvarnost", rekao je Rupel otvarajući dvodnevnu konferenciju o viziji Europe 2020. godine.

Skup je okupio oko 400 sudionika, među kojima petoricu šefova država ili vlada regije, 10 ministara vanjskih poslova i predstavnike brojnih međunarodnih organizacija.

Janša je podsjetio kako su pristupni pregovori sa Hrvatskom i Turskom već u tijeku i najavio da će službena Ljubljana učiniti sve da im se što prije pridruži Makedonija.

"Dat ćemo sve od sebe da i ostatak zapadnog Balkana učini daljnje korake, čim ispuni potrebne uslove", rekao je Janša.

Rupel je dodao kako će jedan od problema kojim će se morati baviti slovensko predsjedništvo zasigurno biti definiranje konačnog statusa Kosova.

Među ostalim prioritetima slovenskog predsjedanja Unijom, Janša i Rupel istaknuli su zaštitu okoliša, doprinos globalnoj sigurnosti, svjetskom gospodarskom razvoju i borbi protiv siromaštva.

Europsku uniju 2020. godine vide kao još transparentniju, učinkovitiju i demokratskiju zajednicu te kao najkompetitivnije gospodarstvo na svijetu utemeljeno na znanju.

Na skupu u poznatom slovenskom turističkom sudionici sastanka na odvojenim će panelima u ponedjeljak raspravljati o daljnjem proširenju Unije, pristupanju Turske EU-u, energiji i klimatskim promjenama te o stanju na Kavkazu i u središnjoj Aziji.