{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Janša s Prodijem o načinu traženja rješenja za granično pitanje s Hrvatskom

F
10.9.2007. u 15:00
0
0
Janša s Prodijem o načinu traženja rješenja za granično pitanje s Hrvatskom
0
Janša s Prodijem o načinu traženja rješenja za granično pitanje s Hrvatskom
Foto: Reuters
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak nakon susreta s talijanskim premijerom Romanom Prodijem da ga je informirao i o svom dogovoru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom da se u traženju rješenja za otvorena granična pitanja potraži pomoć treće strane.
U središtu Prodijevih i Janšinih razgovora vođenih u ponedjeljak na Brdu kod Kranja bili su bilateralni odnosi, gospodarska suradnja i pripreme Slovenije za predsjedavanje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine.

Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja domaćih novinara, rekao da je talijanski premijer dao potporu novom načinu rješavanja međusobnih pitanja Slovenije i Hrvatske.

"Slovenija je u zadnje vrijeme na tom području napravila velik napredak i stupili smo na put rješavanja tog problema", rekao je Janša u vezi svog dogovora s premijerom Sanaderom krajem kolovoza na Bledu.

"Postigli smo načelnu političku suglasnost da se u traženje rješenja uključi treća strana. To je Hrvatska predlagala duže vremena, dok je Slovenija bila skeptična, a sada smo na putu koji obećava neko realističko rješenje", rekao je Janša, dodajući da je o tome obavijestio Prodija i da Prodi takav način rješavanja otvorenih pitanja Slovenije i Hrvatske podržava.

Janša je pritom istaknuo da je riječ o načelnom i za sada neformalnom dogovoru i da do rješenja neće doći odmah, no da je riječ o novoj situaciji u odnosu na ranije.

Prodi u svom nastupu na konferenciji za tisak nije komentirao odnose Slovenije i Hrvatske, a naglasak je dao na jačanju gospodarske suradnje sa Slovenijom, stabilizaciju stanja u regiji, te na potporu predsjedanju Slovenije Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine.

Među ostalim, Prodi je rekao da se zalaže za što jaču suradnju luka u sjevernom Jadranu, rekavši da Trst i Kopar niti nisu dvije luke nego "dvije obale iste luke", te da u njihovu suradnju treba uključiti i Rijeku jer nije riječ o pristaništima u odnosu konkurencije nego lukama koje moraju surađivati, onako kako surađuju sjevernoeuropske luke, te na taj način postati glavna tranzitna središta za teret koji ide u srednjeeuropske zemlje.

Prodi je rekao da se za uključivanje Hrvatske u Europsku uniju zalaže istim žarom kojim se zalagao za uključivanje Slovenije u tu integraciju. Istaknuvši da podržava program predsjedanja Slovenije Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine, talijanski premijer je rekao da je stabilizacija regije u potpunom uključivanju svih zemalja u njoj u EU.

Zbog stanja u Srbiji zbog problema Kosova, Prodi se zauzeo za njeno brže približavanje Europskoj uniji, a u tome ga je podržao i Janša, dodavši da Srbija surađuje s Haaškim sudom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: